{"id":21,"date":"2021-12-09T14:53:38","date_gmt":"2021-12-09T14:53:38","guid":{"rendered":"https:\/\/flik.org.pl\/?p=21"},"modified":"2021-12-09T15:01:32","modified_gmt":"2021-12-09T15:01:32","slug":"kwiaty-rozwijanie-pakow","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/flik.org.pl\/kwiaty-rozwijanie-pakow\/","title":{"rendered":"Kwiaty – rozwijanie p\u0105k\u00f3w"},"content":{"rendered":"\n

\u015acinanie kwiat\u00f3w we wcze\u015bniejszej ni\u017c normalnie fazie rozwoju i rozwijanie ich w warunkach sztucznych mo\u017ce by\u0107 bardzo korzystne dla producent\u00f3w kwiat\u00f3w. Technologia ta by\u0142a od dawna stosowana do p\u0119dzenia ci\u0119tych p\u0119d\u00f3w niekt\u00f3rych drzew i krzew\u00f3w, przede wszystkim lilak\u00f3w i forsycji. W ostatnich latach w wielu laboratoriach na \u015bwiecie opracowuje si\u0119 preparaty do rozwijania p\u0105k\u00f3w innych ‘kwiat\u00f3w ci\u0119tych, tradycyjnie \u015bcinanych w pe\u0142nym rozkwicie. Korzy\u015bci jakie mo\u017cna uzyska\u0107 dzi\u0119ki temu zabiegowi to:
\u25a0 uzyskanie dodatkowego plonu kwiat\u00f3w z tej samej powierzchni uprawy,
\u25a0 jednorazowy zbi\u00f3r kwiat\u00f3w,
\u25a0 wcze\u015bniejsze rozpocz\u0119cie nast\u0119pnego cyklu produkcyjnego,
\u25a0 ograniczenie strat powodowanych przez przymrozki jesienne, B przyspieszenie rozwoju kwiat\u00f3w w okresie jesienno-zimowym,
\u25a0 uzyskanie lepszej jako\u015bci kwiat\u00f3w z uprawy w gruncie,
\u25a0 zmniejszenie strat podczas transportu.<\/p>\n\n\n\n


Lepsze wykorzystanie miejsca w ch\u0142odni i \u015brodkach transportu. Metody rozwijania p\u0105k\u00f3w w warunkach sztucznych musz\u0105 zapewnia\u0107 szybki rozw\u00f3j kwiat\u00f3w oraz dobr\u0105 ich jako\u015b\u0107.
Prawid\u0142owy rozw\u00f3j ma\u0142ych p\u0105k\u00f3w jest mo\u017cliwy tylko wtedy, gdy istnieje ci\u0105g\u0142y dop\u0142yw substancji od\u017cywczych i hormonalnych z ro\u015bliny matecznej. Preparaty do rozwijania p\u0105k\u00f3w musz\u0105 by\u0107 zatem \u017ar\u00f3d\u0142em niezb\u0119dnych substancji od\u017cywczych i hormonalnych oraz zawiera\u0107 zwi\u0105zki hamuj\u0105ce rozw\u00f3j mikroorganizm\u00f3w, a tak\u017ce przeciwdzia\u0142aj\u0105ce wyst\u0105pieniu etylenu. Jednym z podstawowych sk\u0142adnik\u00f3w takich preparat\u00f3w jest cukier \u2014 sacharoza. St\u0119\u017cenie cukru w roztworze musi by\u0107 optymalne dla danego gatunku. Zbyt wysokie st\u0119\u017cenie cukru w roztworze mo\u017ce powodowa\u0107 nekrozy i zasychanie li\u015bci. Szczeg\u00f3lnie wra\u017cliwe na wysokie st\u0119\u017cenie cukru s\u0105 li\u015bcie r\u00f3\u017c i z\u0142ocieni. Uszkodzeniu li\u015bci mo\u017cna zapobiec. P\u0105ki musz\u0105 si\u0119 rozwija\u0107 w warunkach wysokiej wilgotno\u015bci powietrza albo li\u015bcie trzeba owin\u0105\u0107 foli\u0105 polietylenow\u0105, co ogranicza transpiracj\u0119, a tym samym pobieranie przez nie cukru. <\/p>\n\n\n\n

Istotne znaczenie ma dok\u0142adne okre\u015blenie optymalnej fazy rozwoju p\u0105ka. P\u0105ki \u015bcinane zbyt wcze\u015bnie nie rozwin\u0105 si\u0119 w warunkach sztucznych lub otrzymane z nich kwiaty b\u0119d\u0105 niewyro\u015bni\u0119te, s\u0142abo zabarwione i ma\u0142o trwale. Warunki zewn\u0119trzne, a zw\u0142aszcza \u015bwiat\u0142o, temperatura i wilgotno\u015b\u0107, wp\u0142ywaj\u0105 w znacznym stopniu na szybko\u015b\u0107 rozwoju p\u0105k\u00f3w oraz na jako\u015b\u0107 uzyskanych z nich kwiat\u00f3w. Pomieszczenia, w kt\u00f3rych rozwijane s\u0105 p\u0105ki, powinny by\u0107 tak\u017ce dobrze wentylowane, co zapobiega nagromadzaniu si\u0119 etylenu, hamuj\u0105cemu rozw\u00f3j p\u0105k\u00f3w i obni\u017caj\u0105cemu trwa\u0142o\u015b\u0107 kwiat\u00f3w.
Preparaty do rozwijania p\u0105k\u00f3w powinny by\u0107 rozpuszczane w czystej wodzie, najlepiej destylowanej lub odmineralizowanej. Stosowanie wody wodoci\u0105gowej daje znacznie gorsze wyniki, zw\u0142aszcza gdy jest ona chlorowana lub \u201etwarda\u201d, tj. zawiera du\u017c\u0105 ilo\u015b\u0107 soli \u017celaza, wapnia i innych. Je\u017celi stosuje si\u0119 wod\u0119 wodoci\u0105gow\u0105, ‘nale\u017cy j\u0105 przegotowa\u0107, ostudzi\u0107 i zla\u0107 znad wytr\u0105conego osadu. Pojawienie si\u0119 w roztworze preparatu \u015bluzu, k\u0142aczkowatej zawiesiny lub ciemnego osadu \u015bwiadczy o tym, \u017ce woda lub naczynie nie by\u0142y wystarczaj\u0105co czyste. Nale\u017cy w\u00f3wczas kwiaty wyj\u0105\u0107, umy\u0107 naczynia, przygotowa\u0107 \u015bwie\u017cy roztw\u00f3r preparatu i przed umieszczeniem w nim p\u0119d\u00f3w ponownie przyci\u0105\u0107 ich ko\u0144ce<\/p>\n\n\n\n

\u0179r\u00f3d\u0142o: https:\/\/lodz.telekwiaciarnia.pl<\/a><\/p>\n\n\n\n

<\/p>\n\n\n\n

Warunki w pomieszczeniu przeznaczonym do rozwoju p\u0105k\u00f3w. P\u0105ki <\/strong>go\u017adzik\u00f3w mo\u017cna rozwija\u0107 w szklarni w \u015bwietle dziennym oraz w po\u00admieszczeniach o\u015bwietlanych sztucznym \u015bwiat\u0142em. Rozwijanie p\u0105k\u00f3w, zw\u0142aszcza mniejszych, w szklarni w miesi\u0105cach jesienno-zimowych, a wi\u0119c w warunkach ma\u0142ej intensywno\u015bci \u015bwiat\u0142a, wymaga dodatko\u00adwego o\u015bwietlenia. Nat\u0119\u017cenie \u015bwiat\u0142a na wysoko\u015bci p\u0105k\u00f3w powinno wynosi\u0107 oko\u0142o 2000-3000 luks\u00f3w (lx). O\u015bwietlenie fluorescencyjne, zbli\u017cone do \u015bwiat\u0142a dziennego, daje lepsze rezultaty ni\u017c stosowanie lamp rt\u0119ciowych. W pomieszczeniach z o\u015bwietleniem sztucznym d\u0142u\u00adgo\u015b\u0107 dnia powinna wynosi\u0107 14\u201416 godzin. Dla p\u0105k\u00f3w wi\u0119kszych wystarcza dzie\u0144 12-godzinny.<\/p>\n\n\n\n

Temperatura pomieszczenia do rozwijania p\u0105k\u00f3w powinna wynosi\u0107 23-25\u00b0C. Temperatura mo\u017ce by\u0107 zmienna i wynosi\u0107 w dzie\u0144 oko\u0142o 26-28\u00b0C i w nocy 18-20\u00b0C. Podwy\u017cszenie temperatury do 28- 30\u00b0C przyspiesza otwieranie p\u0105k\u00f3w, ale mo\u017ce powodowa\u0107 odbar\u00adwienie p\u0142atk\u00f3w, zw\u0142aszcza u odmian czerwonych, oraz przedwczesne zasychanie kielicha i g\u00f3rnych li\u015bci najmniejszych p\u0105k\u00f3w.<\/p>\n\n\n\n

O jako\u015bci kwiat\u00f3w otrzymywanych z p\u0105k\u00f3w decyduje tak\u017ce wilgot\u00adno\u015b\u0107 powietrza. Optymalna wilgotno\u015b\u0107 wzgl\u0119dna w pomieszczeniach, gdzie rozwijane s\u0105 p\u0105ki go\u017adzik\u00f3w, powinna wynosi\u0107 90-100%. Mo\u017cna j\u0105 utrzyma\u0107 stosuj\u0105c urz\u0105dzenia nawil\u017caj\u0105ce, nawil\u017cacze do\u00admowe lub cz\u0119ste spryskiwanie wod\u0105.<\/p>\n\n\n\n

Pomieszczenia, w kt\u00f3rych rozwijane s\u0105 p\u0105ki go\u017adzik\u00f3w, powinny by\u0107 wyposa\u017cone w system umo\u017cliwiaj\u0105cy wymian\u0119 powietrza lub musz\u0105 by\u0107 one bardzo dobrze wietrzone, ze wzgl\u0119du na wyst\u0119powanie etylenu wydzielanego przez kwiaty; wywo\u0142uje on \u201ezasypianie” p\u0105\u00adk\u00f3w i przyspiesza starzenie si\u0119 kwiat\u00f3w.<\/p>\n\n\n\n

Go\u017adziki \u015bcinane w fazie \u201ep\u0105ka zamkni\u0119tego\u201d, \u201ekrzy\u017cyka” i \u201egwiaz\u00addy\u201d uzyskuj\u0105 faz\u0119 p\u0119dzla odpowiednio po 9-10, 6-7 i 2-5 dniach. Kwiaty uzyskane z tych p\u0105k\u00f3w s\u0105 zwykle bardzo dobrej jako\u015bci. Okres ich rozwoju jest stosunkowo kr\u00f3tki i mo\u017cna je rozwija\u0107 w tem\u00adperaturze zar\u00f3wno troch\u0119 ni\u017cszej, jak i wy\u017cszej od zalecanej. Trze\u00adba si\u0119 jednak liczy\u0107 z tym, \u017ce np. w temperaturze 18\u00b0C czas rozwija\u00adnia p\u0105k\u00f3w b\u0119dzie mniej wi\u0119cej dwukrotnie d\u0142u\u017cszy ni\u017c w tempera\u00adturze 23-25\u00b0C.<\/p>\n\n\n\n

P\u0105ki najmniejsze, tj. \u015bcinane w fazie \u201egrochu” lub \u201eorzecha\u201d, mo\u017cna<\/p>\n\n\n\n

\u0179r\u00f3d\u0142o: https:\/\/warszawa.telekwiaciarnia.pl<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u015acinanie kwiat\u00f3w we wcze\u015bniejszej ni\u017c normalnie fazie rozwoju i rozwijanie ich w warunkach sztucznych mo\u017ce by\u0107 bardzo korzystne dla producent\u00f3w kwiat\u00f3w. Technologia ta by\u0142a od dawna stosowana do p\u0119dzenia ci\u0119tych p\u0119d\u00f3w niekt\u00f3rych drzew i krzew\u00f3w, przede wszystkim lilak\u00f3w i forsycji. … Continued<\/a><\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"kt_blocks_editor_width":"","footnotes":""},"categories":[1],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/21"}],"collection":[{"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=21"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/21\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":23,"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/21\/revisions\/23"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=21"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=21"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/flik.org.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=21"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}